• Home
  • BERGEN TOEN EN NU IN VOORMALIGE MARIASCHOOL

BERGEN TOEN EN NU IN VOORMALIGE MARIASCHOOL

Het archief van de werkgroep 'Bergen Toen en Nu' is donderdag 24 september 2020 verhuisd naar een mooie ruimte "de Huiskamer van Maria" in de voormalige Mariaschool te Bergen. De officiële opening en ingebruikname staat gepland voor donderdag 8 oktober aanstaande. Het archief van 'Bergen Toen en Nu' was tot voor kort ondergebracht in de kelder van Ben Giesen, één van de leden van de werkgroep. Omdat de groep zich graag persoonlijk wil presenteren aan belangstellenden, mensen wil ontmoeten en hen ook de kans geven om nieuw materiaal aan te leveren, werd al enige tijd uitgekeken naar een geschikte, en vooral betaalbare locatie. Die werd gevonden dankzij de medewerking en toezegging van Bianca Jans van de voormalige Mariaschool in Bergen.

'

Bergen Toen en Nu' geeft nu vooral via haar website een beeld van het ontstaan van Bergen en Nieuw Bergen. De website bevat onder andere overzichtskaarten van de diverse gebieden met links naar foto’s van gebouwen, huizen en families, verhalen en andere documenten waaronder bidprentjes.

Sinds 2019 bestaat de werkgroep uit zes personen. Piet Ponjee (voorzitter), Ger Mooren (secretaris), Ben Giesen, Nellie de Best, Jo Nikkessen en Wim Frederix. De werkgroep is de afgelopen periode volop bezig geweest heel veel archiefmateriaal te archiveren bij Ben Giesen in de kelder. En zoals het de meeste archivarissen betreft, willen die altijd meer materiaal hebben. Bij 'Bergen Toen en Nu' is dat niet anders. Daarom roept de werkgroep iedereen op - particulieren, bedrijven, verenigingen - om met foto- en filmmateriaal naar de voormalige Mariaschool te komen. Ter plaatse kunnen foto's worden ingescand zodat die meteen weer mee naar huis genomen kunnen worden.

'Bergen Toen en Nu' is per 8 oktober elke donderdag open van 13:30 tot 16:00 uur in de "Huiskamer van Maria" aan de Kerkstraat 15 te Bergen. De toegang is uiteraard gratis en er wordt gehandeld volgens de coronarichtlijnen.

 

75 jaar Vrijheid in Bergen

Bergen Toen en Nu' is ook verantwoordelijk voor de activiteit '75 jaar Vrijheid in Bergen'. Vanwege de coronacrisis is dit tweedaags evenement in en rondom de voormalige Mariaschool al twee keer uitgesteld. Nu is besloten om deze herdenking te houden in het jaar 2021. De data worden later bekendgemaakt. De verschillende borden die door de organisatie zijn geplaatst bij memorabele en markante plekken in Bergen, Nieuw Bergen, Aijen en Heukelom, blijven op veler verzoek in ieder geval nog staan tot en met het geplande Bevrijdingsweekend dat zal worden gehouden in 2021, onder voorbehoud van mogelijk nieuwe instructies van de Rijksoverheid wegens die coronacrisis. Kijk voor meer informatie op deze website.

Routeplan en Routekaart

Voor iedereen die de tocht langs de verschillende borden van deze herdenkingsroute wil afleggen, is er nu een routeplan en routekaart beschikbaar. Deze kun je afhalen bij Gemeentehuis te Nieuw Bergen, Servicepunt Maasduinen in Nieuw Bergen en bij de voormalige Mariaschool te Bergen. Route is hier te downloaden

Plaats reactie

Zoeken