Laagwater

Laagwater

De meesten denken vaker aan hoog water dan aan laag water in de Maas. Maar tijdens zware ijsgang in de Maas worden de stuwen geopend omdat deze de druk van het kruiend ijs niet kunnen verdragen. Met als gevolg dat de Maas letterlijk leeg loopt. Dan verandert deze rivier ineens in een slechts brede snelstromende beek. Menig kwajongen probeerde dan ook de overzijde van de Maas lopend over de ijsschotsen te bereiken, een zeer gevaarlijke onderneming. In 1954 was dit ook het geval. Maar ook in de jaren 80 had de Maas een lage waterstand.

Maas bevroren

In de winter van 1953-54 waren de maanden november en december warmer dan normaal; daarentegen was de gemiddelde temperatuur van januari en februari lager dan normaal, terwijl maart praktisch normaal was te noemen. De winter bedroeg in De Bilt 46 vorstdagen,  waarvan 11 zeer koude dagen (min. temperatuur onder -10 graden).  

Op 22 januari zette de eigenlijke winter zich in. De Maas is op 2 februari dicht in Maastricht en op 6 februari ook in Midden- en Noord-Limburg. Steeds meer schollen hadden zich vast gezet. Er waren in het dicht gevroren gedeelte echter ook grote wakken.

Winter 62 63 archief Well
De ijsschollen schoven tegen elkaar en vormden een ijsvlakte. De Maas was voor 18 dagen gestremd.

Jo Nikkessen meldt het volgende: “Ik kan me nog wel herinneren dat ik in Bergen over de Maas kon lopen in 1954 en 1963. Mijn moeder vertelde dat in enig jaar de lang bevroren Maas met enorme knallen, het brekend ijs, weer open ging.”

Zoeken