Bergen Toen en Nu

  • Home

Feestelijke opening 7 april

U bevindt zich op de oude website - Klik hier om naar de vernieuwde website te gaan


Na de verhuizing van Bergen Toen en Nu naar ons nieuwe onderkomen in De Mariaschool in Bergen, ging Nederland in lockdown. Samen met de Huiskamer van Maria, is dan nú de tijd aangebroken voor een officiële opening!
Save the date voor het openingsweekend: 7-8-9-10 april 2022.
Er vinden deze dagen voor jong en oud diverse festiviteiten plaats.

header BTEN    Logo Huiskamer van Maria
Programma: *Donderdag 7 april 16.00-18.00 uur → inloop en officiële opening, hapje en drankje. Start van onderstaande activiteiten.

*Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 april van 11.00-16.00 uur → doorlopende fototentoonstelling en diapresentatie,  presentatie vernieuwde website, inclusief Bergs woordenboek, fototocht met gids langs legendarische panden, muzikale omlijsting bij Oud-Hollandse spelen en liedjes. Loop gerust eens binnen om een kijkje te nemen, elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen in De Mariaschool, Kerkstraat 15 in Bergen!

Tijdens de openingsdagen is het mogelijk om gebruik te maken van de buurtbus. Hiervoor dient u minimaal een dag van tevoren een afspraak te maken via telefoonnummer 0657022619.

 

Wie is?.... Ulli (Mark) van Mil

UlliUlli

De meeste mensen kennen de Nieuw Bergse Mark van Mil als ‘Ulli’. Mark werd in november 2019 uitgeroepen tot Prins carnaval 2020, als Mark III van De Erdmennekes. Inmiddels is hij digitaal afgetreden, maar mag zich wel – tegen wil en dank – de langstzittende Prins van Bergen noemen. Hoe is jouw bijnaam eigenlijk tot stand gekomen?

“Bij ons in de vriendengroep heeft eigenlijk iedereen een bijnaam. We waren met z’n allen op vakantie in Lloret de Mar en passeerden met de bus een wielrenner. Toevallig had ik die dag een wielrenshirt aan, waarom weet ik eigenlijk niet want ik heb niets met wielrennen. Ineens begon iedereen in de bus te roepen: Ulli, Ulli! (Van Jan Ullrich, de profwielrenner). Flauw maar waar, sindsdien ga ik door het leven als Ulli.”

Bergs woordenboek

Ulli heeft zich vastgebeten in het vastleggen van een Bergs woordenboek. De beginselen zijn van de hand van Thei Welbers maar Ulli is volop bezig om dit woordenboek uit te breiden en te publiceren op de website www.bergentoenennu.nl.

“Hier gaat een grote interesse naar uit. Al vanaf mijn 16e jaar, eigenlijk. Een neef van Thei Welbers, Emiel van Lin, is een kameraad van mij. Hij kwam ooit met een A4’tje met de typemachine getypt; ‘Het Bergs Woordenboek’. Emiel zei dat we hier iets mee moesten doen. Ik vond het direct interessant. Heel veel woorden in het dialect zijn tegenwoordig toch wel ‘vernederlandsd’. De woorden die mijn oma nog gebruikt, gebruiken wij vaak al niet meer.

Lees meer

Een nieuw jaar met nieuwe plannen

nieuwjaar2022Na de verhuizing vanuit de kelder van Ben naar de Huiskamer van Maria in de Mariaschool in september 2020, zijn we door Corona helaas maar beperkt geopend geweest.
En toch hebben we achter de schermen in 2021 heel wat grote slagen kunnen maken. Allereerst was in juni het moment dat Bergen Toen en Nu officieel een Stichting is geworden.
Onder toeziend oog van notaris Rieff is de oprichtingsakte getekend. Verder hebben we na wat strubbelingen nu eindelijk een bankrekeningnummer.
Dit houdt in dat we o.a. schenkingen en andere (sponsor)bijdragen kunnen ontvangen voor de aanschaf van materialen en het organiseren van presentaties.
Ook zijn we actief geweest met de voorbereidingen voor een feestelijke opening in de Mariaschool.
Helaas moesten we deze – evenals de festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding – uitstellen.
Maar wat in het vat zit…..Voor 2022 hebben we nieuwe plannen in petto.
Op onze thuisbasis maar ook op locatie gaan we presentaties met beeldmateriaal verzorgen.

Waar we ook heel veel zin in hebben is het afnemen van interviews met mensen die een interessant verhaal te vertellen hebben.
Suggesties hiervoor zijn uiteraard welkom!
Al met al, genoeg om mee aan de slag te gaan.

Voor nu wensen wij allen een voorspoedig maar vooral gezond 2022! 

 

Bergen Toen en Nu in Topic Regio Maasduinen

TopicIn de wintereditie van het magazine "Topic Regio Maasduinen" is een interessant artikel opgenomen over de historie van Bergen.

Het artikel "Geschiedkundige notities over Bergen aan de Maas" is te lezen op pagina 46 en 47.

Klik hier  of op de foto om naar de website van Topic te gaan en kies de wintereditie.

Onderstaande link gaat rechtstreeks naar een pdf van het artikel

Artikel Geschiedkundige notities over Bergen aan de Maas

We zijn Rien van de Brand zeer erkentelijk voor zijn bijdrage.

 

Zoeken