Bergen Toen en Nu

Blaasorkest Die Berger Musikanten

Historisch overzicht Die Berger Musikanten                Fotoalbum Die Berger Musikanten

De oprichting van Die Berger Musikanten heeft ergens rond 1959 plaatsgevonden. Een aantal leden van Fanfare Les Montagnards besloten om, als een bijeengeraapte boerenblaaskapel als verrassing een serenade te brengen aan de allereerste Carnavalsprins van Bergen, Prins Chris I, (Chris Tissen, van de Edah, zoals hij ook bekend stond.) Zo ontstond in feite de Hofkapel van Carnavalsvereniging De Erdmennekes, en deze zou decennialang de Carnavalsactiviteiten muzikaal blijven opluisteren.Er werd in die tijd door de kapel veel Rijnlandse muziek gebracht, waar veel vraag naar was. Jarenlang werden door de kapel ook de lokale Carnavalsschlagers ter gehore gebracht, zoals “Bergen aan de Maas”, “Duut ze nog eens vol” en “De Fenklup van de Bloaskapel”.

In later jaren begon de kapel zich echter ook buiten het Carnavalsseizoen te profileren en ontwikkelde het zich als een onafhankelijke blaaskapel dat zich op Egerländer (zoals Ernst Mosch) en Böhmische muziek zou gaan richten. Daarbij werden de muzikanten in passende Duitse Lederhosen gehesen, en de dames in prachtige Dirndl jurken. Een naamsverandering kon dan ook niet uitblijven. In 1972 werd de kapel omgedoopt tot “DIE BERGER MUSIKANTEN”.

Heel wat bekende Bergense muzikanten hebben in die periode in het orkest gespeeld. Om maar eens enkele namen te noemen: Jeu Hesen, Martien Koenen, Jo Triepels, Gerrit Linders, Piet Hesen, Jos de Best, enz.
Enige ambities konden de muzikanten overigens niet ontzegd worden, want in 1975 ging de kapel in Overloon zelfs op concours. Een verdienstelijke 2de plaats werd er behaald.
In de loop van de tijd werd het repertoire uitgebreid met Volkstümliche, Schlager en licht moderne stukken, waarbij zelfs een enkele Rock and Roll nummer niet werd geschuwd. Vandaar dat de benaming “blaaskapel” werd vervangen door “blaasorkest”.
Gedurende vele jaren stond de kapel onder leiding van Jo Triepels en zijn er veel successen geboekt. Veel gevarieerde optredens vonden plaats, zowel in Nederland als in Duitsland en zelfs Zwitserland. En niet vergeten de reis naar het Poolse Miloslaw, als onderdeel van de delegatie uit de Gemeente Bergen..
Medio jaren 80 nam de jonge trompettist Frank Knoops het dirigentenstokje over van Jo Triepels. Een bevlogen topmuzikant in hart en nieren, die tot op de dag van vandaag (2020) het orkest tot een behoorlijk niveau weet te brengen.
Jarenlang liepen Die Berger Musikanten in de Bergense optocht mee en zorgden zo voor de muzikale omlijsting. Na vele decennia de hofkapel van de Bergense carnavalsvereniging De Erdmennekes te zijn geweest kwam hier in de 90er jaren echter een einde, doordat de vele optredens toch wel veel van de muzikanten vergde.

Het orkest heeft al vele jaren eigen zangduo: Carolien Knoops en Hans Lenkens, een vertrouwd gezicht bij de optredens.

Sjaak Custers, ook roadmanager, praat de nummers als presentator “mit veul kwats” aan elkaar en weet het publiek op ludieke wijze te enthousiasmeren. Zo schuwt hij niet om het publiek te betrekken met boomstamzagen en bierpulheffen.
Die Berger Musikanten hebben aan leden gelukkig geen gebrek. Zelfs muzikanten uit de nabije regio voelen zich thuis bij Die Berger Musikanten.
Sedert ruim 20 jaar repeteren Die Berger Musikanten wekelijks in Zaal “De Heidebloem” te Siebengewald, een perfecte locatie voor het orkest. En de samenwerking met de Fam. Lauf is altijd uitstekend geweest, een goed voorbeeld is het blaasevenement “Blasmusik Im Festwies'n” dat de vereniging met de Familie Lauf organiseert als onderdeel van het Siebengewaldse Oktoberfest.

Die Berger Musikanten spelen zo’n 10 à 15 optredens per jaar. Van oktoberfeesten/Frühshoppen, blaaskapellenfestivals, feesten en partijen en zorgcentra en verpleeghuizen. Kortom heel gevarieerd. Ook wordt er regelmatig in Duitsland gespeeld. Zo spelen de muzikanten traditioneel op het Oktoberfest in Hasselt Bedburg-Hau. 4 à 5 uur spelen vormt dan geen probleem. Ook vermeldenswaard is het feit dat de muzikanten jarenlang in het voorprogramma hebben gestaan van de welbekende Achterhoekse popgroep Normaal in Toldijk tot groot enthousiasme van het aanwezige publiek. Er werden dan ook veel moderne nummers gespeeld.

Onder leiding van Frank Knoops heeft het orkest een tiental jaren geleden zelfs een cd opgenomen, getiteld “Jubiläumsklänge”. Het schijfje bevat veel klassieke Egerländer stukken, zoals het befaamde “Böhmischer Traum”, maar ook andere stijlen worden ten gehore gebracht, zoals een medley van ABBA en Discomuziek.

Al met al mag worden gezegd, dat na zo’n 60 jaar van muziek maken, blaasorkest Die Berger Musikanten als vereniging nog springlevend is en in meerdere opzichten zelfs met de tijd meegaat, want de kapel is ook te vinden op YouTube en Facebook.

Kortom, Die Berger Musikanten is een vrolijke, gezellige vereniging. Artikel geschreven door Marcel Franssen

0879156

Zoeken